HPU M.A. HISTORY ENTRANCE TEST, 2016

0
158

1.            When the copper and stone tools and implements were used simultaneously that Age is known as

A.            Neolithic             

B.            Mesolithic

C.            Chalcolithic

D.            Palaeolithic.

Answer — C

2.            Who was the first archaeologist to recognize the importance of the ‘hill of the dead’, i.e., Mohanjodaro?

A.            Alexander Cunningham

B.            Charles Masson

C.            Rakhal Das Banerji

D.            Pandit Hiranand Shastri.

Answer — B

3.            The Arthashastra is a book on

A.            Economic development

B.            Acquisition and maintenance of a territory

C.            Principles and practice of the statecraft

D.            The policy of dhamma.

Answer — C

4.            Which ceramic tradition of India represents the material culture of the Mauryas?

A.            Occur-Coloured Ware

B.            Northern Black Polished Ware

C.            Black and Red Ware

D.            Gray Ware.

Answer — B

5.            The Suvarnabhumi or Suvarnadvipa was a generic name for

A.            Burma

B.            Malay Penunsula

C.            Indonesian Islands

D.            All of the above

Answer — D

6.            The poet Padmagupta described in his work Navasanasankadevacharitam the exploits of the following ruler

A.            Vakpati II

B.            Sinduraja

C.            Bhoja

D.            Siyaka

Answer — D

7.            Which Pallava ruler introduced the practice of hewing temples out of the solid rocks in south India?

A.            Narasimhavarman I

B.            Mahendravarman I

C.            Simhavishnu

D.            Narasimhavarman II.

Answer — B

8.            Who was the author of the work titled Gonitasarasmgraha?

A.            Jinasena

B.            Saktayana

C.            Lakshmidhara

D.            Mahaviracarya.

Answer — D

9.            Which Chalukya ruler prohibited the killing of animals on the eleventh and fourteenth day of every month?

A.            Ajayapala

B.            Jayasimhasiddharaja

C.            Kumarapala

D.            Kama.

Answer — C

10.          Who founded the fortress city of Tughluqabad near Delhi?

A.            Ghiyasuddin Tughluq

B.            Muhammad bin Tughluq

C.            Firuz Tughluq

D.            Tughluq Shah.

Answer — A

11.          The provincial governors during the Sultanate period were designated as

A.            Wali

B.            Muqti or muqtai

C.            Naib

D.            All of the above.

Answer — D

12.          Which dynasty established the third empire of the Gurjaradesh?

A.            Gurjara Pratiharas

B.            Chahamanas

C.            Chalukyas

D.            Paramaras.

Answer — C

13.          Overseas trade was the one of the profitable enterprises of the Chola merchants. Which of the following was not one of the important port towns of the Cholas?

A.            Mahabalipuram

B.            Kaveripattinam

C.            Korkai

D.            Masula.

Answer — D

14.          Which of the following inscriptions is the main source for the study of the village assemblies of the Cholas?

A.            Chandravallo inscription

B.            Uttaramerur inscription

C.            Halmidi inscription

D.            Tanjor temple inscription.

Answer — B

15.          The most learned medieval Muslim ruler who was well-versed in various branches of learning, including astronomy, mathematics and medicine was:

A.            Iltutmish

B.            Alauddin Khalji

C.            Muhammad-bin Tughlaq

D.            Sikander Lodi.

Answer — C

16.          Who was the founder of the city of Hyderabad?

A.            Ibrahim Qutb Shah

B.            Mihammad Quli Qutb Shah

C.            Muhammad Qutb Shah

D.            Jamshid Qutb Shah

Answer — B

17.          Which one of the following was not one of the distinguishing features of Indo-Islamic architecture?

A.            Flat roof

B.            Topping of the arch with a lintel

C.            Corbelling of the towers to the temples

D.            Decorative motifs like swastika, makara heads, flying apasaras, nagas and gandharvas.

Answer — D

18.          To which one of the following Sufi orders did Shaikh Bahauddin Zakriya of Multan belong?

A.            Chishti

B.            Suhrawardi

C.            Qadiri

D.            Naqshbandi.

Answer — B

19.          The most famous court-poet (in Hindi literature) of Akbar was

A.            Raskhan

B.            Surdas

C.            Tulsidas

D.            Abdur Rashim-Khan-i-Khanan.

Answer — D

20.          The contemporary source that provides valuable statistical data immensely useful to the study of economy of the Mughal Empire is the

A.            Tabaqat-i-Akbari

B.            Ain-i-Akbari

C.            Tuhfah-i-Akbarshahi

D.            Badshahnama.

Answer — B

21.          The Razmnama, complied by several scholars was a Persian translation of

A.            Ramayana

B.            Mahabharata

C.            Atharvaveda

D.            Manusmriti.

Answer — B

22.          Muhammad Shah ruled from:

A.            1707 – 1712

B.            1712 – 1719

C.            1719 – 1748

D.            1748 – 1754

Answer — C

23.          Third Battle of Panipat was fought between

A.            Afghans / Marathas

B.            Afghans / Mughals

C.            Mughals / East India Company

D.            Marathas/Dutch.

Answer — A

24.          Government that functioned in Bengal between 1765 and 1772 was known as

A.            Dual Government

B.            Dominion Status

C.            Self Government

D.            None of the above.

Answer — A

25.          Diarchy was introduced in the provinces by the Act of

A.            1861

B.            1892

C.            1935

D.            1919.

Answer — D

26.          Permanent Settlement of Bengal granted proprietary rights in land to

A.            Cultivator

B.            Village heads

C.            Zamindars

D.            Money lenders.

Answer — C

27.          Which is the correct of the following statements?

A.            The revolt of 1857 revealed that the traditional methods of protest could succeed

B.            The songs, poems and plays helped in popularizing ideas of nationalism  in this period

C.            Bhartendu Harishchandra made an appeal for using swadeshi things.

D.            All are correct.

Answer — A

28.          Whom did Mahatma Gandhi regard as his political Guru?

A.            Dadahai Naoroji

B.            Gopal Krishna Gokhale

C.            Rabindranath Tagore

D.            Motilal Nehru.

Answer — B

29.          Which of the following Satyagraha was started by Sardar Vallabhbhai Patel.

A.            Kheda Satyagraha

B.            Champaran Satyagraha

C.            Bardoli Satyagraha

D.            Salt Satyagraha.

Answer — C

30.          Who led the Revolt in Lucknow in 1857?

A.            Begum Hazrat Mahal

B.            Rani Lakshmi Bai

C.            Nana Saheb

D.            Khan Bahadur.

Answer — A

31.          Pakistan Resolution was adopted at

A.            Ahmedabad (1921)

B.            Lahore (1940)

C.            Karachi (1943)

D.            Delhi (1943)

Answer — B

32.          Who among the following was the first Indian woman President of the Indian national Congress?

A.            Raj Kumari Amrit Kaur

B.            Sarojini Naidu

C.            Sucheta Kripalani

D.            Vijayalakshmi Pandit.

Answer — B

33.          Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were hanged on

A.            8 April, 1929

B.            23 March, 1931

C.            13 September, 1931

D.            12 January, 1934

Answer — B

34.          The President of the United States who served for the longest term in office was?

A.            George Washington

B.            Abraham Lincoln

C.            John F-Kennedy

D.            Franklin D. Rossevelt

Answer — D

35.          The American War of Independence lasted from

A.            1770 to 1775

B.            1775 to 1783

C.            1767 to 1789

D.            1763 to 1785

Answer — B

36.          When was the treaty of Versailles signed?

A.            18 January, 1919

B.            10 September, 1919

C.            27 November, 1919

D.            28 June, 1919.

Answer — D

37.          Which world leader conceived the League of Nations as an improved version of the ‘Monroe Doctrine’?

A.            Clemenceau

B.            Woodrow Wilson

C.            Lloyd George

D.            Kimmochi Saionji.

Answer — B

38.          Which dynasty ruled China for nearly 268 years before the establishment of the Republic?

A.            Ming Dynasty

B.            Chou Dynasty

C.            Manchu Dynasty

D.            Shang Dynasty.

Answer — C

39.          Which one of the following are not the main features of the Indus Valley Art?

A.            Super humanistic

B.            Super animalistic

C.            Natural portliness

D.            Hellenism.

Answer — D

40.          Which temple is considered the earliest surviving example of the Gupta temple architecture?

A.            Parvati Temple, Nachna

B.            Shiva Temple, Bhumra

C.            Temple No. 17 at Sanchi

D.            Dashavatara Temple, Devagarh.

Answer — C

41.          The rise of painting in the Guler-Chamba style was accomplished during the patronage of

A.            Sahilavarman

B.            Umed Singh

C.            Raj Singh

D.            Shakti Singh.

Answer — C

42.          Which of the following temple is the best specimen of the Vesara style?

A.            Kandriya Mahadeva temple, Khajuraho

B.            Sun Temple, Konarka,

C.            Shore Temple, Mamallapuram

D.            Durga Temple, Aihole.

Answer — D

43.          ———————–

44.          Where is Locarno located in Europe, a famous sport where the last round of the Peace Settlement was signed and known as the ‘Locarno Treaties’?

A.            Germany

B.            Austria

C.            Belgium

D.            Switzerland.

Answer — D

45.          Specify the year when the word Union of Soviet socialist Republic (USSR) was coined?

A.            1919

B.            1924

C.            1923

D.            1934

Answer — C

46.          What is meant by the term ‘Extra-territoriality’ as used by the foreign powers during the period of ‘battle of concessions’ in China and Japan?

A.            To propagate Christinaity

B.            To legalise opium sale

C.            Foreigners not subject to Chinese courts or Chinese laws

D.            To construct churches on the port cities.

Answer — C

47.          In which year the Tien-an-men Square incident occurred in China?

A.            3 June, 1989

B.            1 January, 1990

C.            10 July, 1990

D.            15 November, 1987.

Answer — A

48.          This great revolutionary summed up the great ideal of his life; ‘the only lesson required in India at present is to learn how to die and the only way to teach is by dying overselves. Therefore, I die and glory in my martyrdom’. He was

A.            Bhagat Singh

B.            Ram Prasad Bismil

C.            Madan Lai Dhingra

D.            Surya Sen.

Answer — C

49.          A great Indian woman revolutionary who committed suicide with a written note in her pocket giving a clarion call to the womanhood of India to rise up in arms against the foreign aggression was:

A.            Kalpana Datta

B.            Ambica Chakraborty

C.            Aruna Asaf Ali

D.            Preetilata Waddedar.

Answer — D

50.          Which one of the following Janapadas was not established in the present territories of Himachal Pradesh?

A.            Trigarta

B.            Audumbara

C.            Kuninda

D.            Malava.

Answer — D