HPU M.A. POLITICAL SCIENCE ENTRANCE TEST 2016

0
175

1.            Which Political Philosopher has given the concept of natural rights?

A.            John Lock

B.            Harold Laski

C.            T.H. Green

D.            Machiavelli.

Ans.       A

2.            In which political system the citizens enjoy the political rights?

A.            Totalitarian state

B.            Military state

C.            Dictatorship

D.            Democracy.

Ans.       D

3.            Legal rights are :

A.            Given by nature

B.            Are based on customs and conventions of the society

C.            Are enforced by law

D.            None of the above

Ans.       C

4.            Which of the following are glorified by the Fascists?

A.            Violence

B.            War

C.            Leader

D.            All of the above

Ans.       D

5.            Which revolution gave the slogan of liberty, equality and fraternity?

A.            French revolution

B.            Russian revolution

C.            Golden revolution

D.            Chinese revolution.

Ans.       A

6.            Who has written the book “Republic”?

A.            Aristotle

B.            Plato

C.            Thomas Hobbes

D.            John Lock.

Ans.       B

7.            The main feature of justice is

A.            Equality before law

B.            Truth

C.            Impartiality

D.            All of the above

Ans.       D

8.            The concept of national powers belongs to which branch of Political Science?

A.            Political Theory

B.            International Politics

C.            Political Philosophy

D.            Ideology.

Ans.       B

9.            According to Hobbes, man by nature is:

A.            Inherently good

B.            Sympathetic

C.            Selfish

D.            None of the above

Ans.       C

10.          Who has written the book “Two Treatises on Government”

A.            Thomas Hobbes

B.            Jean Bodin

C.            J.J. Rousseau

D.            John Lock

Ans.       D

11.          Golden revolution of 1688 led to the establishment of :

A.            Dictatorship

B.            Constitutional Monarchy

C.            Totalitarian State

D.            Aristocracy.

Ans.       B

12.          According to Rousseau sovereignty lies in :

A.            Divine will

B.            Customs and conventions

C.            General will

D.            None of the above

Ans.       C

13.          “Man is born free; however he is everywhere in chains” who said this?                

A.            J.J. Rousseau

B.            Plato

C.            John Lock

D.            Thomas Hobbes.

Ans.       A

14.          The exponent of scientific socialism is:

A.            Lenin

B.            Robert Owen

C.            Charles Fourier

D.            Karl Marx.

Ans.       D

15.          Karl Marx belongs to:

A.            Germany

B.            Italy

C.            Britain

D.            None of the above.

Ans.       A

16.          Which of the following countries is not a permanent member of the U.N. Security Council?

A.            China

B.            India

C.            Russia

D.            France.

Ans.       B

17.          When the world Human Rights Day is celebrated every year?

A.            24 October

B.            24 December

C.            10 December

D.            15 October.

Ans.       C

18.          Who is the Secretary General of UNO at present?

A.            Ban ki-moon

B.            Kofi Annan

C.            Butros Ghali

D.            Kurt Waldheim.

Ans.       A

19.          Who among the following was the speaker of the first Lok Sabha?

A.            G.V. Mavalankar

B.            K.M. Munshi

C.            G.B. Pant

D.            Acharya Kriplani.

Ans.       A

20.          Election to the Gram Panchayat are :

A.            By indirect method

B.            By nomination

C.            By direct method

D.            None of the above.

Ans.       C

21.          Fundamental Duties are enshrined in :

A.            Part – IV, Article 51

B.            Part – IV, Article 51 A

C.            Part – IV A, Article 51

D.            Part IVA, Article 51 A.

Ans.       D

22.          The ex-officio Chairman of the Rajya Sabha (the council of state) is:

A.            The President of India

B.            The Speaker of Lok Sabha

C.            The Vice-President

D.            None of the above.

Ans.       C

23.          The Supreme Court of India was set-up.

A.            By the Constitution

B.            By a Law of Parliament

C.            By a Presidential order

D.            By the Act of 1947

Ans.       A

24.          Who is considered as the father of Indian Foreign Policy?

A.            Dr. B.R. Ambedkar

B.            Jawahar Lal Nehru

C.            Indira Gandhi

D.            Sardar Patel.

Ans.       B

25.          Answer the following Indo-Pak agreements in Chronological order:

i.              Agra Accord

ii.             Tashkent Agreement

iii.            Lahore Agreement

iv.           Shimla Agreement

Select the correct answer from the option given below:

Codes:

A.            ii, iii, i, iv

B.            ii, iv, i, iii

C.            ii, iv, iii, i

D.            i, ii, iii, iv.

Ans.       C

26.          Which one of the following is not an element of the secular state in India?

A.            Civil equality

B.            Freedom of religion

C.            No religious education by the state

D.            Taxation on religious property.

Ans.       D

27.          Reservation for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the services has been provided under:

A.            Article 315

B.            Article 335

C.            Article 365

D.            Article 375

Ans.       B

28.          Which one of the following is not a Directive Principle of the State Policy?

A.            Right of adequate means to livelihood

B.            Protection of language, script or culture of minorities

C.            The state shall endeavour to raise the level of nutrition and standard of living and to improve public health.

D.            To develop cottage industries.

Ans.       B

29.          Which of the following pairs are correctly matched?

i.              Dependency Theory : Samir Amin

ii.             Theory of Development : Lucian Pye

iii.            Theory of Alienation : Karl Marx

iv.           Theory of Negative Liberty : John Rawls.

Select the correct option:

A.            i, ii, iv are correct

B.            i, iii, iv are correct

C.            ii, iii, iv are correct

D.            i, ii, iii are correct

Ans.       D

30.          The Vice-President can be removed from his office before the expiry of his term by the :

A.            Supreme Court

B.            President

C.            Members of the Rajya Sabha

D.            Members of the two houses of Parliament

Ans.       D

31.          Representatives of Union Territories in the Lok Sabha are chosen by :

A.            Direct election

B.            Indirect election

C.            Nomination

D.            All the above means.

Ans.       A

32.          The Parliament in India is empowered to get all the following removed except:

A.            The comptroller and Auditor-General

B.            Supreme Court Judges

C.            Attorney-General

D.            Chief Election Commissioner.

Ans.       C

33.          The term ‘equal protection of law’ in Article 14 of the Indian Constitution was borrowed from:

A.            Canada

B.            Britain

C.            USA

D.            Germany.

Ans.       C

34.          Regarding the state one may say all the following except:

A.            State is more or less a permanent association

B.            Membership of the state is open to all

C.            State is a compulsory association

D.            A state can be a state only if it has sovereignty.

Ans.       B

35.          Marxists believe that political power is generally used for:

A.            Common good

B.            Social change

C.            Improving the lot of the economically weak

D.            Promoting the interests of the economically dominant classes.

Ans.       D

36.          When does a State lose its sovereignty?

A.            When the head of the State dies

B.            When there is a change of government due to a military coup

C.            When a state is conquered by another state

D.            Sovereignty can never be lost.

Ans.       C

37.          The idea of popular sovereignty came up:

A.            As parliamentary power declined

B.            In protest against the absolutism of the king

C.            As feudalism declined

D.            In an effort to reform the Church.

Ans.       B

38.          A person to be qualified for standing in a Panchayat election must have attained the age of :

A.            21 years

B.            18 years

C.            25 years

D.            30 years.

Ans.       A

39.          Vote on account is mentioned:

A.            In Article 100

B.            In Article 116

C.            In Article 280

D.            Nowhere in constitution.

Ans.       B

40.          Who is responsible for the registration of voters?

A.            Government 

B.            Voters

C.            Political parties

D.            Election commission

Ans.       D

41.          A political party to be recognized as a national party must be recognized in at least ……………… State

A.            Three

B.            Four

C.            Five

D.            Six.

Ans.       B

42.          The Central government can issue directions to the state with regard to the :

i.              Union List

ii.             State List

iii.            Concurrent List

Select the right option

A.            i

B.            i and iii

C.            ii and iii

D.            i, ii and iii

Ans.       D

43.          The enforcement of directive Principles depends most on:

A.            The courts

B.            An effective opposition in parliament

C.            Resources available to the government

D.            Public cooperation.

Ans.       C

44.          Indian and Canada:

A.            Both have written constitutions

B.            Have similar procedures of amendment of the constitution

C.            Have the same course to enforce the federal as well as state laws

D.            Are similar in all the above features.

Ans.       D

45.          The nature of democracy as advocated by Lenin can be best described as :

A.            Basic democracy

B.            Democratic Centralism

C.            Social democracy

D.            Guided democracy.

Ans.       B

46.          In Indian constitution, the power to issue a writ of ‘Habeas Corpus’ is wasted only in :

A.            The Supreme Court

B.            The High Court

C.            The subordinate Court

D.            The Supreme Court and the High Court.

Ans.       D

47.          In which year was the Human Rights Protection Law passed in India?

A.            1986

B.            1987

C.            1993

D.            1995

Ans.       C

48.          The best form of federalism suited for countries like India is:

A.            Centralized federalism

B.            Bargaining federalism

C.            Cooperative federalism

D.            Conflicting federalism

Ans.       C

49.          Who among the following decide whether a Bill is a money Bill?

A.            The Finance Minister

B.            The Chairman of Rajya Sabha

C.            The President of India

D.            The speaker of Lok Sabha.

Ans.       D

50.          The boundary of a state in India can be altered through the procedure laid down in the article:

A.            Article 368

B.            Article 130

C.            Article 70

D.            Article 3.

Ans.       D