HPU M.A. SOCIOLOGY ENTRANCE TEST, 2016

0
152

1.            Social structure is the basic concept for the proper understanding of

A.            Society

B.            Community

C.            Association

D.            Institution

Ans.       A

2.            The term ‘Sociology’ was  for the first time coined by Auguste Comte in the year

A.            1830

B.            1833

C.            1839

D.            1836

Ans.       C

3..           “Society is the web of social relationship.” Who has given this definition?

A.            Comte

B.            Tonnie

C.            Plato

D.            MacIver

Ans.       D

4.            “Man is a social animal.”  Who has said this?

A.            Socrates

B.            Locke

C.            Aristotle

D.            Spencer

Ans.       C

5.            Who among the following has compared society with organism?

A.            Hobbes

B.            Spencer

C.            Darwin

D.            Green

Ans.       B

6.            The word ‘Sociology’ is derived from which of the following two words?

A.            Latin and Greek

B.            Latin and American

C.            Latin and Russian

D.            Latin and English

Ans.       A

7.            Who classified the groups into Primary Group and Secondary group?

A.            Sumner

B.            Miller

C.            Cooley

D.            Mead

Ans.       C

8.            Who among the following authored “Human Society”?

A.            Parsons

B.            Merton

C.            MacIver

D.            K. Davis

Ans.       D

9.            The word ‘caste’ has been derived from which language?

A.            English

B.            Spanish

C.            Portugese

D.            Latin

Ans.       B

10.          The number of ‘Purusharthas’ is

A.            Two

B.            Three

C.            Four

D.            Six

Ans.       C

11.          Which among the following is the prime objective of Hindu marriage?

A.            Procreation

B.            Physical pleasure

C.            Group formation

D.            Promote Dharma

Ans.       D

12.          The number of ‘Varnas’ is

A.            Six

B.            Four

C.            Eight

D.            Two

Ans.       B

13.          In kinship, the bond of blood is called

A.            Primary kin

B.            Secondary kin

C.            consanguineous kin

D.            Affinal Kin

Ans.       C

14.          The word ‘family’ has been derived from

A.            Greek word ‘Familiarte’

B.            Roman word ‘Famulus’

C.            Latin word ‘Familine’

D.            None of the above.

Ans.       B

15.          Which State has highest literacy rate in India?

A.            Goa

B.            Mizoram

C.            Himachal

D.            Kerala.

Ans.       D

16.          As per roll census, the sex-ratio  of Himachal Pradesh is

A.            972

B.            943

C.            928

D.            892

Ans.       ALL

17.          Himachal Pradesh came into existence on

A.            26th January, 1950

B.            15th August, 1947

C.            15th April, 1948

D.            25th January, 1971

Ans.       C

18.          Being a student of Sociology, one should become

A.            Reformer

B.            Preacher

C.            Teacher

D.            Objective enquirer

Ans.       D

19.          Socialization process takes place in human being

A.            During childhood

B.            During young age

C.            During adulthood

D.            During whole life-time

Ans.       D

20.          The concept of “Looking-glass self” has been given by

A.            Mead

B.            Cooley

C.            Freud

D.            Green

Ans.       B

21.          In India, which of the following sphere of the village community has not changed much?

A.            Joint family system

B.            Jajmani system

C.            marriage system

D.            Caste system

Ans.       D

22.          The main feature of traditional Jajmani system is exchange of

A.            Property

B.            Money

C.            Goods and services

D.            Land

Ans.       C

23.          Who made distinction between In-group and Out-group?

A.            Tonnies

B.            Sumner

C.            Cooley

D.            Miller

Ans.       B

24.          Which one of the following is not a part of social processes?

A.            Co-operation

B.            Competition

C.            Conflict

D.            Socialization

Ans.       D

25.          What is the marriage of a widow to her deceased husband’s brother termed as?

A.            Levirate

B.            Sororate

C.            Polyandry

D.            Widow remarriage

Ans.       A

26.          When a whole way of life is in the process of change under the influence of another culture, what is it called?

A.            Diffusion

B.            Acculturation

C.            Socialisaton

D.            Assimilation

Ans.       B

27.          Marriage of a woman with a man of a higher social stratum is known as

A.            Hypergamy

B.            Hypogamy

C.            Endogamy

D.            Exogamy

Ans.       A

28.          What is the phenomenon of alienation in capitalist society due to ?

A.            Class conflict

B.            Labour market conditions

C.            Capacity to produce surplus value

D.            Separation of workers from the means of production

Ans.       D

29.          What is the spread of cultural traits from one society to another commonly called?

A.            Acculturation

B.            Diffusion

C.            Enculturation

D.            Discrimination

Ans.       B

30.          Which one of the following tribes initiated the Jharkhand movement?

A.            Bhil

B.            Gond

C.            Santhal

D.            Bodo

Ans.       C

31.          Which one of the following was a peasant movement?

A.            Khilafat movement

B.            Freedom struggle movement

C.            Telengana movement

D.            Women liberation movement

Ans.       C

32.          What is a Hindu marriage in which the daughter is gifted to priest, called?

A.            Brahma marriage

B.            Daiva marriage

C.            Asura marriage

D.            Rakshasa marriage

Ans.       B

33.          Which one of the following is not the characteristic of a primary group?

A.            Intimacy

B.            Physical proximity

C.            Face to face relationship

D.            Impersonal relationship

Ans.       D

34.          Status over which the individual has absolutely no choice is called

A.            Ascribed status

B.            Achieved status

C.            Moral status

D.            Master status

Ans.       A

35.          A peaceful co-existence of distinct ethnic group in a society is called

A.            Integration

B.            Assimilation

C.            Amalgamation

D.            Cultural pluralism

Ans.       D

36.          A pattern of behaviour organized around specific rights  and duties that are associated with a particular social position is called

A.            Role

B.            Status

C.            Prestige

D.            Power

Ans.       A

37.          The habitual way of doing things by the people in a society is called

A.            Norms

B.            Value

C.            Law

D.            Custom

Ans.       D

38.          The behaviour that departs significantly from the norms and values of the society is called

A.            Discrimination

B.            Determinism

C.            Deviance

D.            Social behaviour

Ans.       C

39.          The tendency to see one’s own ideas, beliefs and practices superior to others is called

A.            Self-orientation

B.            Self-esteem

C.            Ego-centrism

D.            Ethno-centrism

Ans.       D

40.          The typological cluster of which of the following societies is most appropriate for India’s plural society?

A.            Primitive, pre-industrial and industrial

B.            Agrarian, tribal and industrial

C.            Pre-modern, modern and post-modern

D.            Medieval, industrial and post-industrial 

Ans.       B

41.          Most o f the peasant movements addressed to which problem?

A.            Land redistribution

B.            Land grabbing

C.            Abolition of zamindari and jagirdari 

D.            All of the above.

Ans.       C

42.          Rural society is a

A.            Primitive society

B.            Complex society

C.            Heterogeneous society

D.            Homogeneous society

Ans.       D

43.          Which  of the following is not a characteristic of the community?

A.            Group of people

B.            Non-dependence

C.            Common locality

D.            Community sentiment

Ans.       B

44.          Which one of the following is the characteristic of Joint family?

A.            Hierarchy

B.            Limited sire

C.            Productive unit

D.            None of the above.

Ans.       C

45.          Who gave the ‘Law of three stages’ of the classification of the society?

A.            Comte

B.            Ginsberg

C.            Weber

D.            Spencer

Ans.       A

46.          The ‘Bourgeoisie’ type of society was expounded by

A.            Weber

B.            Marx

C.            Hegel

D.            Pareto

Ans.       B

47.          The Concept of ‘Hierarchy’ in the context of the caste stratification has been given by

A.            Beteille

B.            Srinivas

C.            Dumont

D.            Dube

Ans.       C

48.          The custom of indentifying a father through one of his children is known as

A.            Couvade

B.            Linkage

C.            Teknonymy

D.            Avoidance

Ans.       C

49.          Spencer has classified types of societies from the simplest to the complex according to their degree of

A.            Composition

B.            Social bond

C.            Aggregation

D.            All of the above.

Ans.       B

50.          The marriage system in which one husband marries with many women is called

A.            Monogamy

B.            Polyandary

C.            Polygyny

D.            Exogamy.

Ans.       C